Persbericht: Honderden klachten over handhaving zzp-beleid voor Ombudsman en ACM
Comité ZZP • 14 juli 2025
De actie loopt door tot 1 september 2025
Sinds de start van de meldactie van Comité Zzp zijn 300 klachten binnengekomen over de werkwijze van de Belastingdienst rond de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De klachten zijn verzameld via een speciaal formulier op www.comitezzp.nl/klachtombudsman. De meldactie loopt nog tot 1 september 2025.
De kern van de klachten is dat veel zzp’ers zich belemmerd voelen in hun werk door het overheidsbeleid en de manier waarop de Belastingdienst handhaaft. Volgens hen ontbreekt duidelijke communicatie over wat wel en niet is toegestaan, en worden zij en hun opdrachtgevers onterecht onzeker of zelfs afgeschrikt. Daardoor raken zelfstandigen opdrachten kwijt of worden zij buitenspel gezet. Een rode draad in de reacties is dat opdrachtgevers zzp’ers mijden uit angst voor naheffingen of controles. Dat veroorzaakt verlies van inkomen, werkonzekerheid en in sommige gevallen het volledig wegvallen van het bedrijf.
Ongelijke behandeling voor zzp’ers
Aanleiding voor de actie is dat Comité zzp verschillende problemen signaleert:
  • Ongelijke behandeling
    Zzp'ers worden als collectief benaderd, terwijl de bedoeling van de wet gericht is op slechts een klein aantal.
    Laagbetaalde gedwongen zelfstandigen verdienen rechtvaardigheid. Maar niet ten koste van honderdduizenden vrijwillige ondernemers.
  • Disproportionele regelgeving
    Wetgeving is onterecht streng en niet evenredig in haar toepassing.
  • Oneerlijke behandeling door de Belastingdienst
    De Belastingdienst gedraagt zich als beleidsmaker in plaats van handhaver, zonder adequate toetsing op de individuele situatie van de zzp’er.
  • Onbetrouwbare overheid
    Het zzp’erschap wordt al decennia gestimuleerd en gefaciliteerd door de overheid en nu ingewikkeld gemaakt.

    Zowel zzp’ers als opdrachtgevers zijn op het verkeerde been gezet, de overheid toont zich onbetrouwbaar.
Enkele citaten uit de klachten
“Mijn klanten vallen weg door de onrust die er is over het inhuren van zzp’ers. Ik ga failliet als het zo doorgaat.”
“Veel bedrijven durven geen zzp meer aan te nemen door de onduidelijke regels. Minder opdrachtgevers, minder werk, minder inkomen.”
“Grote bedrijven zijn terughoudend met het verstrekken van opdrachten. Ik ben al 30 jaar zelfstandig, maar mijn omzet is nu gehalveerd.”
Het Comité wil met de actie aantonen dat de praktijk van handhaving zzp’ers onterecht raakt en zij gehinderd worden in hun ondernemerschap. Comité Zzp vraagt de Nationale Ombudsman om onderzoek. Juist met oog op veranderend beleid en handhaving in zicht is de actie nog belangrijker om ongelijke behandeling, disproportionele maatregelen en onvoorziene schadelijke neveneffecten aan te kaarten.
De actie startte anderhalve maand geleden, reageren kan nog tot 1 september 2025.
Over Comité ZZP
Comité Zzp is een onafhankelijke en ongebonden organisatie, opgericht door bezorgde zzp'ers. Het comité zet zich in voor een betere rechtspositie van zelfstandigen en denkt mee over oplossingen voor de huidige problematiek rondom zzp-beleid. 
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Comité Zzp via info@comitezzp.nl of bezoek de website www.comitezzp.nl.
Comité Zzp 🍓


door info 23 juni 2025
Column door René Dongelmans "Demissionair minister zet een groep weg die bijna 20% van de gehele beroepsbevolking vertegenwoordigt. "
door info 3 juni 2025
De val van het kabinet op 3 juni 2025 heeft ongetwijfeld belangrijke gevolgen voor de Wet DBA , de opvolgende wetgeving ( VBAR ) én de handhavingsplannen. Dit is te verwachten: 1. Verdere h andhaving (voorlopig) op pauze De geplande verdere intensivering van handhaving vanaf 1 januari 2025 (zoals aangekondigd door demissionair minister Van Gennip) stond al onder druk, maar is nu feitelijk on hold . Een nieuw kabinet zal eerst zelf richting moeten bepalen voordat de Belastingdienst of de Inspectie SZW handhavend op gaat treden. Verwachting: Beperkte handhaving zoals nu het geval is – alleen bij duidelijke kwaadwillendheid of flagrante schijnzelfstandigheid. 2. VBAR komt niet door de Kamer (voorlopig) Het wetsvoorstel VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties) is nog niet behandeld door de Tweede Kamer. Door de kabinetsval wordt behandeling opnieuw uitgesteld — en waarschijnlijk niet meer in deze vorm voortgezet . VVD, NSC en BBB hebben in debatten en hun verkiezingsprogramma’s kritiek geuit op de inbeddingstoets en de vergaande gevolgen van VBAR voor “gewone” zelfstandigen. PVV en BBB zijn uitgesproken vóór meer ruimte voor zelfstandigheid. Verwachting: Het wetsvoorstel VBAR sneuvelt , of wordt grondig herschreven onder een nieuw kabinet. 3. Nieuwe koers op zzp-beleid waarschijnlijk soepeler Als het kabinet-Schoof alsnog geformeerd wordt, is te verwachten dat: De nadruk verschuift van handhaving naar keuzevrijheid voor zelfstandig ondernemerschap . Minder focus komt te liggen op strenge toetsing van de arbeidsrelatie, en meer op transparante afspraken en administratieve vereenvoudiging. Er mogelijk een nieuw traject start om de positie van zelfstandig ondernemers wettelijk te verankeren , zónder dat alle vormen van inbedding verboden worden. Kortom, meer richting een Zelfstandigenwet zoals die inmiddels is voorgesteld. Verwachting: Een meer pragmatische aanpak , met aandacht voor bescherming onderin de markt, maar ruimte bovenin. 4. Tijd van onzekerheid voor opdrachtgevers en zzp’ers Totdat er duidelijkheid is over een regeerakkoord én nieuwe wetgeving: Blijft de praktijk juridisch grijs . Is het verstandig om als opdrachtgever met modelovereenkomsten of transparante opdrachten te werken. Wordt beleidsmatige duidelijkheid pas na de zomer van 2025 verwacht. De val van het kabinet op 3 juni 2025 vertraagt de invoering en handhaving van de Wet DBA-opvolgers. Totdat er een nieuw kabinet is met een andere koers, blijft de handhaving op afstand en is het wetsvoorstel VBAR vrijwel kansloos. Een soepeler en praktischer zzp-beleid ligt nu voor de hand — maar tot die tijd blijft onzekerheid troef. OPROEP! Geef jouw input mee voor de volgende bewindspersoon, in de vorm van een bezwaar tegen het huidige beleid bij de Nationale ombudsman en de ACM. Danielle van Wieringen
door Comité ZZP 28 mei 2025
Zzp'en is een recht, geen maas in de wet
door Comité ZZP 24 december 2024
Alleen gedwongen zelfstandigheid is een probleem
door Comité ZZP 23 december 2024
De voortdurende aantasting van de rechtspositie van zzp’ers is een obstakel voor ondernemerschap én sociale zekerheid.
door Comité ZZP 12 december 2024
Het oorverdovende stilzwijgen van werkgeversorganisaties over de wet DBA.
door Comité ZZP 12 december 2024
En nu..?
door duda-wsm 11 december 2024
Het uitzendbureau is geen alternatief voor zzp
door duda-wsm 11 december 2024
Comité ZZP heeft vandaag een position paper naar de Tweede Kamer gestuurd om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van de aangekondigde handhaving van de Wet DBA. De wet, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, leidt tot onzekerheid, vaak tot hogere kosten voor werkgevers en bedreigt het voortbestaan van de 1,6 miljoen zelfstandige professionals in Nederland.
door duda-wsm 11 december 2024
"De regeling heeft ons huishouden flink geraakt. Ook andere collega’s zien de opdrachten per direct droog lopen."